Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Αντιλαϊκός και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική ο Προϋπολογισμός του Δήμου Βέροιας για το 2024


Αντιλαϊκός και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική ο Προϋπολογισμός του Δήμου Βέροιας για το 2024

Βέροια, 19/2/2024

Με τις ψήφους των δημοτικών παρατάξεων των κ. Βοργιαζίδη - Παλουκίδη ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της 12 Φλεβάρη ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024.

Ο συνδυασμός του κ. Παλουκίδη παρά τα φραστικά «πυροτεχνήματα» ψήφισε υπέρ του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, αποδεικνύοντας τη σύμπλευση και την ταύτιση με τη Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη.

Ο συνδυασμός του κ. Κορωνά αξίζει να επισημανθεί πως μπορεί να καταψήφισε αλλά οι όποιες διαφωνίες που εξέφρασε αναλώθηκαν κυρίως σε διαχειριστικά και ήσσονος σημασίας ζητήματα, αφού είναι φανερή η ταύτιση, η σύμπλευση και η συναίνεση του συνδυασμού του στα βασικά ζητήματα (ανταποδοτικότητα, υποστελέχωση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, φορολεηλασία κ.ά.) για τα οποία δεν ακούστηκε το παραμικρό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας καταψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας Χατζησάββας Παναγιώτης  επεσήμανε πως ο Προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική. Μέσα στις σελίδες του αποτυπώνεται η συναίνεση και υποταγή της Δημοτικής Αρχής του κ. Βοργιαζίδη στο άρμα της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που παρά τις όποιες φραστικές διαμάχες κυρίως σε θέματα διαχειριστικά, έχει τη συναίνεση και όλων των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην φυσικά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στον Προϋπολογισμό αποτυπώνεται η καταλήστευση της λαϊκής οικογένειας μέσω των δημοτικών τελών και της ανταποδοτικότητας. Είναι ένας Προϋπολογισμός που στέκεται απέναντι στα συμφέροντα του λαού του Δήμου μας, δεν απαντά σε καμία περίπτωση στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών, στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τις οποίες θυσιάζει για μια ακόμα χρονιά στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων επιχειρηματικών ομίλων, των εργολάβων και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Επεσήμανε, επίσης, πως ο Προϋπολογισμός εμπεριέχει τις αυξήσεις των δημοτικών τελών τις οποίες η Λαϊκή Συσπείρωση τις καταψήφισε και ζήτησε με δημόσια ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη να τις πάρει πίσω. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2.121.605 € παραπάνω από το 2023 θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι δημότες.

Ανέδειξε, ακόμα, την ανταποδοτικότητα που διατρέχει τον Προϋπολογισμό, για την οποία κανένας άλλος συνδυασμός δε λέει κουβέντα, δηλαδή να πληρώνουν οι δημότες διπλά και τρίδιπλα για παροχές και υπηρεσίες που τις έχουν ήδη χρυσοπληρώσει μέσα από τη φορολογία, σημειώνοντας πως 62,9 δις. ευρώ είναι τα συνολικά φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, 6,2 δισ. παραπάνω φόρους από πέρυσι θα βγουν από το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών. Επεσήμανε πως σε μια χρονική συγκυρία που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν, χωρίς ίχνος υπερβολής, από την ακρίβεια, που αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, να ζεστάνουν το σπίτι τους κ.λπ. η Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη, αντί να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που παράνομα παρακρατεί και κανένας δε λέει κουβέντα για αυτό, αντί να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια, μεταβιβάζει με περισσή ευκολία το κόστος στους δημότες εντείνοντας τη φορολεηλασία με την αύξηση των δημοτικών τελών και την ανταποδοτικότητα. Αναδεικνύεται, δηλαδή, ξεκάθαρα, πως η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ και η υφαρπαγή των παρακρατηθέντων πόρων από το κεντρικό κράτος έχουν διαχρονικά τη σιωπηλή συναίνεση της διοίκησης Βοργιαζίδη κι όλων των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Σημείωσε πως στον αντίποδα η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας αγωνίζεται και διεκδικεί:

Ÿ Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους εξευτελιστικούς πόρους της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ÿ Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους, έχουν αφαιρεθεί, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους, και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους. Κανένας συμβιβασμός από το δικαίωμα διεκδίκησης για την επιστροφή τους.

Ανέδειξε, ακόμα, πως όλες οι άλλες παρατάξεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δε λένε κουβέντα για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την υποστελέχωση, τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα να δαπανάται ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του προϋπολογισμού σε ιδιώτες κι εργολάβους για εκπόνηση μελετών, για μίσθωση μηχανημάτων κ.ά. και παρέπεμψε στο παράδειγμα της Πάτρας, στο πώς εκεί η Λαϊκή Συσπείρωση και ο κομμουνιστής δήμαρχος κ. Πελετίδης υλοποιεί ένα τεράστιο έργο αναμορφώνοντας στην κυριολεξία την πόλη και τα χωριά του Δήμου της Πάτρας με ίδια μέσα, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του Δήμου, συντηρώντας και επισκευάζοντας μηχανήματα, αγοράζοντας νέα δικά του μηχανήματα, για να κάνει τα περισσότερα έργα ο Δήμος Πατρών φθηνά για τον λαό, με αυτεπιστασία κι όχι με εργολάβους, που κάνουν κυριολεκτικά πάρτι στον Δήμο μας.

Σημείωσε ακόμα πως για μια ακόμη χρονιά είναι κουτσουρεμένες οι αποδόσεις στις σχολικές επιτροπές, αν κι η Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη βγάζοντας από τη μύγα ξίγκι καταφέρνει ακόμα και από αυτά τα λιγοστά χρήματα που δίνονται στις σχολικές επιτροπές να βγάζει και πλεόνασμα!

Επεσήμανε, ακόμα, την παντελή απουσία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης των ζωών και των περιουσιών των δημοτών μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει το φράγμα στον Τριπόταμο, έργο ζωτικής σημασίας που θα θωρακίσει την αθωράκιστη - με ευθύνη και της σημερινής δημοτικής αρχής - επί χρόνια πόλη και τα χωριά από τον κίνδυνο της πλημμύρας.

Ανέδειξε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα το Δημοτικό Κολυμβητήριο για το οποίο υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή ντροπιαστική εικόνα.

Αναφερόμενος, τέλος, στα πολυδιαφημιζόμενα 30,5 εκατομμύρια του τεχνικού προγράμματος και τα 73 εκατομμύρια του προϋπολογισμού επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση από το τις εξαγγελίες ως την υλοποίηση, σημειώνοντας με έμφαση πως το 2021 εκτελέστηκε μόλις το 50% του προϋπολογισμού!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου